Első android kalandom

Úgy alakult, hogy az Android platformra kellett alkalmazást készítenem. Mivel rendelkezem java alkalmazásfejlesztési tapasztalatokkal mind szerver mind pedig asztali alkalmazásokat illetően, úgy gondoltam, hogy érdekes lesz megismerkedni a mostanában felkapott és teret hódító Android mobil operációs rendszerrel és lehetőségeivel.

Teljesen a nulláról kezdtem. Mivel számtalan jobbnál jobb leírás található a témában a neten, ezért én inkább a munkám során szerzett személyes tapasztalataimat szeretném megosztani.
Nagy vonalakban a következőkről volt és van szó, mivel még nem fejeztem be: A többnyelvű alkalmazás autentikáció után különböző lehetőségeket kínál a felhasználónak, majd a szerver oldalról szerez adatokat és ezekkel dolgozik. A munka befejezése után pedig ismét adatokat tölt a központi szerverre.

A mobil alkalmazásokat és az Androidot illetően, amit egyből felismerhetünk, hogy mivel alapból nem rendelkezik natív adatbázis támogatással, ezért az adatcserét webservice hívásokon keresztül valósítja meg. Fontos, hogy az adatok megbízható csatornán kommunikáljanak egymással. A probléma amelyekkel szembekerültem a következőek: XML adatok előállítása, feldolgozása, helyi Sqlite adatbázis, certificate kezelés, többnyelvűség kezelés. Úgy gondolom, hogy ezek általánosan megfogalmazott problémák és feladatok és sokszor találja magát szembe az ember hasonló feladatokkal. Fontos, hogy mindezt az Android környezetben valósítsam meg.Először az adatgyűjtéssel kezdtem és igyekeztem áttekintő képet kapni a platformtól, egy alkalmazás életciklusáról, milyen alkalmazás típusok léteznek, hogyan működnek. Számos online forrás, blog érhető el de ebben úgy gondolom nagy segítségemre a hivatalos Android portál és fórum van.

Melyik fejlesztői környezetet választottam?


A fejelsztői környezet kiválasztásakor gyakorlatilag bármit választhatunk, hiszen a java kódot egy egyszerű szövegszerkesztőben is megírhatjuk a fordítást és a buildet pedig egy általunk ügyesen megírt ant szkript elvégzi. Ennek ellenére én az Eclipse környezetet választottam. Ennek az oka az volt , hogy a hivatalos fejlesztői plugin is ehhez készült és számos beépített a fejlesztést megkönnyítő lehetőséget tartalmaz. Mivel a környezetet használtam már, ezért ez is előny volt. Felesleges időt nem kellett a megismerésével eltöltenem. A teljes átfogó fejlesztési környezet kialakítását Windows7 -es környezetben és Debian operációs rendszer alatt is elvégeztem.
Azt kell mondanom, hogy majdnem problémamentesen. A problémák általában a java környezet nem megfelelő beállítása vagy néhány szükséges csomag hiánya okozta. (pl: 32 bites alkalmazások futtatása 64 bites környezetben, Eclipse swt és a hozzá tartozó shared library hiánya). A feladat során eddig még csak emulátoron dolgoztam de hamarosan telefonon keresztül fogom tesztelni az elkészült programot. Xming szerverrel pedig távolról is külön telepítés nélkül is hozzá tud férni bárki, bárhonnan, bármilyen operációs rendszert használva. Ennek kialakítására is jelen esetben külön szükség volt.
A későbbiek során részeletesen is beszámolok az egyes részfeladatokat illetően.
Digg This
Reddit This
Stumble Now!
Buzz This
Vote on DZone
Share on Facebook
Bookmark this on Delicious
Kick It on DotNetKicks.com
Shout it
Share on LinkedIn
Bookmark this on Technorati
Post on Twitter


A bejegyzés kategóriája:Android and tagged . Vedd fel a kedvencek közé: link. Szólj hozzá vagy hagyj egy trackback-et:Trackback URL.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez Be kell jelentkezni