ZCE PHP 5.3 felkészülés 2. rész


Zend - The PHP Company

A PHP névterek:

A PHP 2009 június 30-án kiadott 5.3.0 -ás verziójának egyik legnagyobb újdonsága a névterek támogatása. Számos más nyelvben, mint például a Java -ban is már használt megoldásról van szó.

Mire is jó ez nekünk és pontosan hogyan is tudjuk ezt felhasználni?

A névterek segítségével el tudjuk kerülni, hogy az egy fájlban lévő változóinkat, osztályainkat felüldefiniáljuk vagyis az egyes részeket logikailag jobban el tudjuk szeparálni egymástól, ezáltal rendezettebb áttekinthetőbb kódot tudunk csinálni és megszűnhetnek a feleslegesen hosszú nevek és prefixek. Ez a csoportmunkát is jobban támogatja, hiszen mindenki egy adott, saját névtérben dolgozhat, anélkül, hogy véletlenül felüldefiniálná a más kódjában lévő elemeket.

Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?

Az adott kód legelején meg kell határoznunk a namespace kulcsszó után a névtér elnevezését. A separátor karakter a visszaperjel. Fontos, hogy az valóban az első kulcsszó legyen. Célszerű ha a namespace -nek megfelelően alakítjuk ki a könyvtári struktúrát is.

space1.php


<?php

namespace My\name\space1;

function MyFunction1(){

echo “Myfunction1”;

}

?>

space2.php


<?php

namespace My\name\space2;

function MyFunction2(){

echo “Myfunction2”;

}

?>

main.php


<?php

use My\name\space1 as my1

require_once(‘space1.php’);

require_once(‘space2.php’);

echo my1\Myfunction1();

?>

A space1 és a space2 névtereket felhasználhatjuk a main fájlban és akár egy aliast is létrehozhatunk a számára. A fenti példában a main.php ban elhelyezett tartalom képviseli a globális névteret. A space1 -ben illetve  a space2 -ben erre a \függvénynév -vel tudunk hivatkozni. A névfeloldás pontos menetéről és részleteiről az ide vonatkozó kézikönyv megfelelő részében találunk többet.

Megjegyzés:

Számos átalakuláson ment keresztül a PHP és folyamatosan kerülnek bele kiegészítések. Itt érdemes hangsúlyozni, hogy egy script nyelvről van szó és nem érdemes összehasonlítani sem egy Java sem C# sem egyéb más nyelvekkel, megoldásokkal. Mindegyiknek megvan a maga területe, előnye és felhasználási köre. Még mielőtt bárki is bármit mondana erről itt szögezem le, hogy a tudatos emberi tervezést és absztrakt kódot nem lehet  helyettesíteni semmivel.

Kedvezmény a vizsga árából!
Zend Kuponkódok


A PHP képesítéshez kapcsolódó hasznos online anyagok a Zend oldaláról

Digg This
Reddit This
Stumble Now!
Buzz This
Vote on DZone
Share on Facebook
Bookmark this on Delicious
Kick It on DotNetKicks.com
Shout it
Share on LinkedIn
Bookmark this on Technorati
Post on Twitter


A bejegyzés kategóriája:Zend PHP Certificate and tagged . Vedd fel a kedvencek közé: link. Szólj hozzá vagy hagyj egy trackback-et:Trackback URL.

Egy Trackback

  1. [...] Bejelentkezés « Felkészülés a Zend Certificate Engineer képesítéshez ZCE PHP 5.3 felkészülés 2. rész » [...]

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez Be kell jelentkezni