Az Opencart kiterjesztések felépítése 1. rész

Egy új kiterjesztés fejlesztésének mikéntje kulcsfontosságú, amennyiben a már létező webáruház motort szeretnénk a saját igényeink szerint kibővíteni. Az alapfunkciót kibővítő egyedi, utólag megvalósított fejlesztéseket direkt nem nevezem moduloknak, mert nevezhetném annak is, hiszen modulszerűen beépíthetőek. A továbbiakban majd kiderül miért nem teszem ezt. Hasznos, mert a kiterjesztéseket saját magunk tudjuk használni anélkül, hogy egy alapmotor frissítés során felülírnánk a már létező funkciókat és hasznos másoknak is, mert ők is könnyen letölthetik és telepíthetik a saját rendszerük részére. Ezt tehetjük önzetlenül, reklámért vagy pénzért cserébe, miközben mindenki jól jár. Nézzük meg őket egy kicsit közelebbről:

A kiterjesztéseket az admin menüben érhetjük el és a következő típusai lehetnek:

  • Modul
  • Szállítás
  • Fizetés
  • Termék leírás
  • Rendelés összesítő

A modulok

A modul elnevezés egy kicsit félreérthető lehet, ezért jó ha tisztán látjuk miről is van szó, ha opencart modulról beszélünk. Az opencart modulok alatt a főoldalon megjelő kis szövegdobozokat értjük. Ilyen, a telepítéskor rendelkezésünkre álló alapmodul. Például a sikertermékek, gyártók, információk stb… Ha ide szeretnénk valami saját megvalósítást akkor új opencart modul kiterjesztést kell létrehoznunk. Az admin felületen minden új megjelenő doboz helyzetét be tudjuk állítani. Eldönthetjük, hogy jobb vagy baloldalon jelenjen meg, illetve milyen sorrendben. Ezzel a tulajdonsággal minden modul rendelkezik. Az állapota pedig lehet letiltott vagy engedélyezett attól függően, hogy a főoldalon megjelenjen vagy sem.

A szállítás kiterjesztés

Egy új szállítási módot határozhatunk meg. Az ide tartozó kiterjesztések a következő jellemzőkkel rendelkeznek: A szállítás díja, ami lehet fix összeg vagy százalékos, adó osztály, földrajzi hely, állapot (a rendelés leadásakor megjelenjen, mint lehetőség vagy nem), a megjelenítés sorrendje.

A fizetési kiterjesztés

A fizetési folyamattal kapcsolatos bővítmények helye. A következő tulajdonságokkal alapból rendelkezik: rendelési állapot, földrajzi zóna, állapot, sorrend mező

A termékleírások kiterjesztése

Az admin felületen alapból létező kiterjesztések a Google Base és a Google Sitemap nevet viselik.
A Google base-ről készítettem itt egy rövid összefoglalót.


Rendelés összesítő kiterjesztés

Alapjába véve két tipikus mezővel rendelkezik. Az állapot és a sorrend de még plusszban vehetünk fel mezőket, ha a megvalósítandó funkció ezt megkívánja. Ide kerülhet gyakorlatilag minden olyan egyedi megvalósítás, ami a végső összesített árat módosítja valamilyen módon. Példa: A végső ár valamilyen egyedi üzleti logikájú kedvezményhez van kötve.

Digg This
Reddit This
Stumble Now!
Buzz This
Vote on DZone
Share on Facebook
Bookmark this on Delicious
Kick It on DotNetKicks.com
Shout it
Share on LinkedIn
Bookmark this on Technorati
Post on Twitter


A bejegyzés kategóriája:Webáruház and tagged , . Vedd fel a kedvencek közé: link. Szólj hozzá vagy hagyj egy trackback-et:Trackback URL.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez Be kell jelentkezni