Az iframe és a keresők

Egyre többet találkozom olyan oldalakkal, amelyek keresőoptimalizálási szempontból szó szerint siralmasak. Ezt egyértelműen állíthatom, mert legyen bármilyen informatív oldalól is szó, legyen zseniális szolgáltatás vagy termék az adott oldal mögött, a keresők SOHA nem fogják megtalálni! Ebből kifolyólag a látogatók száma minimális lesz. Márpedig az internetes jelenlét egyik lényege, hogy egy hagyományos csatornán kívül az online látogatókat szólítjuk meg, hogy megismerjék az adott cég termékét, tevékenységét. Ezt a megrendelő gyakran nem is tudja, hiszen gyönyörű weboldalt adtak, készítettek el neki, így elégedett lesz. Ne hagyjuk magunkat! Ez mindenki számára rossz. Rossz a megrendelőnek, mert értékes látogatókat veszít el. Rossz a felhasználóknak, mert lehetőségektől esnek el és rossz magának a kereső motornak is, mert esetleg nem mutatja meg az érdeklődőnek azt amire kíváncsiak. Rossz a fejlesztőnek, mert nem jelentkezik számára a megvalósításból eredő élmény, nem ad a munkájához plussz értéket és ezért elmarad a pozitív visszajelzés. Ha mindenki számára rossz, akkor miért ragaszkodunk hozzá? Az a meggyőződésem, hogy ez azért van, mert nem ismerjük a keresők működését és magát a keresőbarát weboldal felépítését. Talán kevesen tudják de egy keresőbarát oldal kilakításában, amennyiben többen hozzák létre, mindenki szerepet vállal!

Az IFRAME használata keresőooptimalizálási szempotból:

Az Inline Frame nem más, mint egy Html oldalon belül beágyazott másik oldal. Az egyik legnépszerűbb módszere a különböző multimédiás tartalmak elhelyezésére. Mivel nagyon sokan alkalmazzák ezt, nézzük meg egy kicsit közelebbről is pontosan miről van szó.

1. SEO szempontból:

  • Az iframe tartalma nem tartozik az őt tartalmazó oldalhoz.
  • Az iframe ben lévő oldalt nem biztos, hogy megtalálja a kereső és így nem is biztos hogy indexeli. PageRank érték nem kapcsolódik hozzá.

Ezek miatt a beágyazott oldal PageRank növelésére közvetlen linket kell elhelyeznünk az iframe tag elé vagy után!

2. Hozzáférhetőségi szempontból:

  • A képernyő olvasó alkalmazások linkekké konvertálják a kereteket és a keret forrására mutatnak, úgy mint a Lynx esetében
  • A Framen belüli linkeket a billentyűzetről tudjuk elérni, mintha benne lenne az eredeti oldal tartalmában.

Helyezzünk el a framben szöveget. Vannak olyan esetek, amikor a framek nem jelennek meg, mert a böngésző nem támogatja őket, ilyenkor jelenik meg az itt megadott szöveg.

3. Használhatósági szempontból:

  • a szöveg leírás jól működik abban az esetben, ha a keret nem megjeleníthető
  • a keretek tartalma görgethető (scrolling= auto, yes, no)

Aki kíváncsi egy rövid videoösszeállítást is megtekinthet egy példa kedvéért.

Digg This
Reddit This
Stumble Now!
Buzz This
Vote on DZone
Share on Facebook
Bookmark this on Delicious
Kick It on DotNetKicks.com
Shout it
Share on LinkedIn
Bookmark this on Technorati
Post on Twitter


A bejegyzés kategóriája:Webkeresők and tagged . Vedd fel a kedvencek közé: link. Szólj hozzá vagy hagyj egy trackback-et:Trackback URL.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez Be kell jelentkezni