Az informatikus

Az informatikus

Manapság, ha valaki azt állítja magáról, hogy informatikus valljuk be, sokszor nem tudjuk mit jelent. Mindenki, aki be tudja kapcsolni a gépét vagy laptoppal mászkál már kimeríti a köznapi értelemben vett informatikus megnevezést. Talán azért is lehetünk fogalomzavarban, mert maga a szakma sem régóta létezik. Ha belegondolunk abba, hogy az első villanykörtét mikor használták a háztartásokban, akkor az informatika elnevezés szinte még csecsemőkorban jár. Ne várjunk sokat az emberektől. A napokban hallottam egy érdekes megállapítást egy gazdasági adásban. A legalacsonyabb vezetői fizetéssel az informatikai szektorban rendelkeznek. Ez persze egy pillanatnyi állapotot tükröz és számos tényező befolyásolja de kijelenthetjük, hogy nem a legelismertebb vezetői pozíciók közé tartozik. Programozó, (sz)ámítástechnikus, informatikus, rendszergazda, programtervező, fejlesztő. Egy szemüveges, vékony, kocka ember számítógéppel, a köznapi értelemben.

Ki ő valójában?

A tudást abban mérik, milyen programozási nyelvet ismersz, mit használtál eddig, tudod hova kell kattintani az xy programban, amit általában a közismert és népszerű ablakos rendszerben írtak. Számomra ez az ember a (sz)ámítástechnikus. A problémát az eszközök milyenségében és a kattintás mennyiségében látja. A számítástechnika egy szakma az informatika pedig egy hivatás.
A definíció szerint az informatika központi fogalma az információ, az információ elméletével, az információ megszerzésének, feldolgozásának, átalakításának, továbbításának és alkalmazásának technológiájával foglalkozó tudomány. A rendszerszemlélet és a részek egészként kezelése egy fő feladat az informatikához kapcsolódó különböző területeken. Nagy feladatot jelent az informatikus számára, hogy a felhasználók vagyis a megbízók egyáltalán nem vagy csekély informatikai ismeretekkel rendelkeznek és számukra nehéz leírni a problémáikat és kívánságaikat, hogy arra precíz és szisztematikus rendszert lehessen építeni. Az informatikustól a kapcsolódó szakterület intenzív ismerete szükséges, hogy a felmerülő kérdéseit megfelelően fel tudja tenni és a probléma megoldáshoz vezető utat meg tudja valósítani.

Köznapi értelemben persze minden informatikusra rá lehet húzni a különböző elnevezéseket, feladatköröket és talán mindenkiben megvan a megfelelő mennyiségű mindegyikből. Én arra törekszem, hogy a lehető legjobb legyek azok közül, amelyikre az adott feladatnál szükség van. Megoldást nyújtok a felmerülő problémára, felhasználva az eddigi tapasztalataimat és tudásomat.

Digg This
Reddit This
Stumble Now!
Buzz This
Vote on DZone
Share on Facebook
Bookmark this on Delicious
Kick It on DotNetKicks.com
Shout it
Share on LinkedIn
Bookmark this on Technorati
Post on Twitter


A bejegyzés kategóriája:Általános. Vedd fel a kedvencek közé: link. Szólj hozzá vagy hagyj egy trackback-et:Trackback URL.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez Be kell jelentkezni