Performancia mérése XHprof/XHGui használatával

A sebesség a webfejlesztések esetében is fontos tényező. Tapasztalataim szerint vannak olyan cégek, akik azonnali felsővezetői döntésre azonnali működő, gyors megoldásokat szeretnének, minden áron. Az elvárásuk érthető, hiszen ha nem reagálnak a piac gyors változásaira lemaradnak és hátrányba kerülnek. A mai “válságot” kiáltott hangulatban ez gyakran elég extrém irányba is el tud tolódni. Az eredményt pedig jól ismerjük, ha nincsenek meg a kellő alapok és a megfelelő eszközök a projektek csúszásának vagy bukásának valószínűsége egyre nagyobb lesz. Persze vannak nagyobb cégek, akiknek a stratégiája az, hogy inkább csússzon a projekt és akár lényegesen többet is de az adott megoldás hiba nélkül működjön. A stratégia különböző és nagyrész a piacon betöltött pozíciójuktól és a vállalat kultúrájától függ.

A Facebook által kifejelsztett XHProf és XHGui eszközöket próbáltam ki fejlesztői környezetben de segítségükkel éles környezetben is nagyon hasznos teljesítmény adatokat tudunk begyűjteni a szerveren futó alkalmazásról és fel tudjuk mérni a szűk keresztmetszetet, illetve a performancia szempontjából nem hatékony kódrészletet. Az eredmény pedig így egy gyorsabban futó alkalmazás lesz, ami legyen bármilyen gazdasági helyzet, kulcsfontosságú.
Először az xhprof -ot töltöttem le majd a leírásnak megfelelően lefordítottam, beállítottam és használtam fejlesztői környezetben. A telepítése és a beállítások nem okoztak semmilyen különösebb nehézséget. Később utólag az XHGuit állítottam be hozzá. Egy symlink, egy config fájl, egy adatbázis és a szükséges tábla létrehozására és a config fájl szerkesztésére volt szükség. Az eredmény pedig egy átlátható részletes teljesítményadatokat (fügvényhívások a következő jellemzőkkel: meghívások száma, megjelenítési idő, processzorhasználat, memóriahasználat) tartalmazó táblázat, ami napi és heti szinten szűrhető továbbá külön le lehet kérdezni egy adott szerverre vagy domainra vonatkozó legerőforrás-igényesebb hívásokat. Éles használati tapasztalataim egyelőre nincsenek de hamarosan többet fogok tudni mondani.
Digg This
Reddit This
Stumble Now!
Buzz This
Vote on DZone
Share on Facebook
Bookmark this on Delicious
Kick It on DotNetKicks.com
Shout it
Share on LinkedIn
Bookmark this on Technorati
Post on Twitter


This entry was posted in Programming and tagged . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.