8. EON Délibáb terepfutás előkészület

Az esemény 2011. július 9-én lesz a Hortobágyon. Idejében elezdtem a fizikai felkészülést de a nehézséget az időjárás fogja jelenteni úgy érzem. Tavaly nagyon sokat tanultam a kékes csúcsfutásból, mivel az esemény idején hőségriadó volt. Különös hangsúlyt fogok fektetni a folyadékpótlásra, mert a számomra a megszokottnál melegebb időben fogok futni. A dehidratációt és a következményeit szeretném elkerülni ezért egy általam kikíséletezett erre megfelelő hipotóniás keveréket fogok használni. A folyadékpótlás során nem csak a víz hanem az odlott ásványi anyagok is szerepet játszanak, mivel ha felborul az ionháztartás a következményei az idő előtti teljesítmény csökkenés és izomgörcsök lehetnek. A kikevert oldat koncentrációja elvileg kisebb, mint a bennem lévő folyadék, így a szervezetem elvileg a kiegyenlítődés során ezt fel fogja venni. További kérdés, hogy milyen mennyiségben és mikor pótoljam. Köztudott, hogy amikor szomjas vagyok, már késő. Erős fizikai megterhelés során pedig a szervezet amúgy is elnyomja ezeket az érzéseket, ezért különösen fontos figyelni rá. A hosszabb távú egyenletes energiapótlást hozzákevert maltodextrinnel biztosítom.

Úgy döntöttem, hogy 3 részletben fogom bevinni. Először keverek 2*1.5 litert, majd 2x fél litert. A 1.5 literes kiszerelést meghagyom a futás előtt, illetve után közvetlenül elosztva, mivel nehéz cipelnem ekkora palackot. Feltételezem, hogy a maximális folyadékvesztésem 2liter/óra. A tervezett futásom ideje kb 2 óra, tehát ez idő alatt kb. 4 liter folyadékot kell pótolnom!

Számos energia gél létezik, akkor én minek kísérletezem, mi értelme van, hogy ezt kikutyuljam egyáltalán megéri, hiszen nem tudom előállítani olyan pontosan amennyire szükségem van rá? Azt azért hozzá kell tennem, hogy a koktél előállítása során már létező terméket veszek alapul, amiből tetszőlegesen tudok hipo, hiper vagy izotóniás italt előállítani. Az alapanyagom ugyanaz, csak a koncentrációját változtatom. A maltodextrint pedig szintén be lehet szerezni bárhol.

A futás során kétrétegű, varrás nélküli speciális nedvszívó zoknit fogok használni szintén speciális kizárólag terepre készült cipővel. Speciális hőelvezető és nedvszívó pólóval, mivel hosszabb távon szeretném megelőzni a véresre dörzsölt bőrt és a vízhólyagokat. Sajnos mindegyikben volt már tapasztalatom….

Értelemszerűen a célom a táv teljesítése lesz, miközben figyelem a pulzusomat és a szervezetem válaszát a terhelésre.

HAJRÁ!

Digg This
Reddit This
Stumble Now!
Buzz This
Vote on DZone
Share on Facebook
Bookmark this on Delicious
Kick It on DotNetKicks.com
Shout it
Share on LinkedIn
Bookmark this on Technorati
Post on Twitter


This entry was posted in Running and tagged . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.